Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Dnia 8 listopada w naszej szkole obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Głównym celem święta jest promowanie zdrowych nawyków żywieniowych, ze szczególnym podkreśleniem ważności oraz roli śniadania w ciągu całego dnia. W związku z tym, uczniowie wzięli udział w zajęciach- „ Śniadanie daje moc!”.
Klasy I-III spotkały się razem, aby w miłej atmosferze porozmawiać o tym, czym jest zdrowe odżywianie i jak ogromny wpływ na nasze samopoczucie ma zjedzenie wartościowego, zdrowego śniadania. Uczniowie opowiadali o tym, co przygotowali na swój pierwszy posiłek dnia, demonstrując zawartość śniadaniówek, które były po brzegi wypełnione zdrowym jedzeniem. Na spotkaniu rozmawialiśmy o produktach, które powinny znaleźć się podczas śniadania.
W trakcie warsztatów wychowawców klas wspierały swoją wiedzą i doświadczeniem na temat zdrowego gotowania- pani Magdalena oraz pani Monika. Są to osoby, które na co dzień dbają, aby w naszej szkole były przygotowywane zdrowe, pożywne oraz pełne wartości odżywczych posiłki. Panie przygotowały pokaz, który pokazał dzieciom ile cukru zawierają słodkie napoje.
Dziękujemy serdecznie za garść cennej wiedzy oraz poświęcony nam czas.
Podziękowania należą się również rodzicom dzieci za wyposażenie swoich pociech w zdrowe śniadanie, poprzez co włączyli się Państwo w celebrowanie naszego święta.
Każda klasa przygotowała krótką inscenizację, aby uatrakcyjnić ten wyjątkowy dzień.
Na koniec warsztatów każde dziecko dostało brelok z warzywem bądź owocem, aby pamiętało o tym, jak ważne są one w naszym codziennym odżywianiu.
K.Ś.